66906334 (021)

  • 1397-05-18

بیست نکته در مسترینگ،بخش2

۱۱. در مکان های دیگری نیز مستر کنید


اگر شما مسترینگ یک مجموعه از قطعات و یا آلبومی را در دست دارید، بهتر است در استودیوی دیگری نیز مسترینگ قطعات را انجام دهید. یا از ابزارها و تجهیزات دیگری مانند استودیو مانیتور های دیگری استفاده کنید. این کار باعث میشود از نتیجه کار خود مطمئن شده و بدانید که بهترین تصمیمات را برای مسترینگ قطعات خود اتخاذ کرده اید.

با این از میزان بالانس صداها مانند میزان بلندی بیس و وکال اطمینان حاصل میکنید. چون ممکن است در محیط اصلی خود با مشکلات آکوستیکی مواجه باشید که باعث شود به طور بیس زیاد موزیک شما به چشم نیاید!



۱۲. از کمپرسور های چند بانده استفاده کنید


ممکن است در بسیاری موارد استفاده از کمپرسور های تک بانده (معمولی) شما را به نتیجه مورد نظر نرساند. در اینگونه موارد میتواند استفاده از کمپرسور های چند بانده راه حل شما باشد. استفاده از Multiband Compressor ها به شما این امکان را میدهد که داینامیک هر محدوده را به صورت اختصاصی و منحصر به فرد کنترل کنید و تاثیرات هر باند فقط در محدوده خود عمل کند. به طور مثال با کنترل محدوده فرکانسی پایین، شفافیت موزیک را بیشتر میکنید اما به نواحی میانی اجازه میدهید به صورت جداگانه عمل کرده و به اصطلاح نفس بکشند.

در استفاده از کمپرسور های چند کاناله با احتیاط عمل کرده و زیاده روی نکنید، البته این مهارتی است که به مرور زمان و تجربه و تمرین به دست می آید.



۱۳. Fade کردن در شروع و پایان قطعه را فراموش نکنید


در مسترینگ ممکن است در شروع و پایان قطعه نویزهای ناخواسته ای شنیده شود که قبل تر به دلیل دلایلی مانند نبودن لیمیتر شنیده نمیشده یا تا این حد واضح نبوده که طبیعتا باعث میشود موزیک شما در شروع و پایان زشت به نظر بیاید. راه حل ساده ای که پیشنهاد میشود، Fade کردن شروع و پایان قطعه است. اگر از نرم افزارهای مخصوص مسترینگ استفاده میکنید، میتوانید میزان محو شدن صدا در شروع و پایان را مشخص کنید. همچنین اگر در DAW ها برای مسترینگ استفاده میکنید، این قابلیت در آنها ساده تر بوده و میتوانید به صورت دستی این کار را انجام دهید.





۱۴. موزیک را Wide تر کنید


Wide کردن موزیک معمولا در مرحله مسترینگ انجام میشود. راه حلی که باعث میشود پهنای موزیک بیشتر شده و ارکستر نوازنده های عمیق تر و بزرگتر شنیده شود. البته که در این مرحله هم همانند مراحل دیگر باید با احتیاط عمل کنیم.

نواحی میانی و بالای فرکانسی را میتوان با خیال راحت تا حد معقولانه و مورد نیاز پهن تر کرد، اما انجام این کار برای فرکانس های پایه و پایین زیاد جالب به نظر نمیرسد! چرا که بیشتر انرژی و کوبش در سازهایی است که در این ناحیه قرار دارند و باید در مرکز استیج شما قرار بگیرند تا درست شنیده شوند.





۱۵. از Exciter ها استفاده کنید


اکسایتر ها میتوانند شفافیت و درخششی را به صدا در نواحی فرکانسی بالا اضافه کنند که از توان اکولایزرهای ساده خارج است. این شفافیت باعث میشود صدا روح و پویایی بیشتری گرفته و زیباتر شنیده شود.

اکسایتر با افزایش هارمونیک ها، تغییرات فاز و کمی هم اضافه کردن دیستورشن در فرکانس های بالا، شفافیت را به صدای شما اضافه میکند.

از این ابزارها در مرحله مسترینگ خود در صورت نیاز حتما استفاده کنید!



۱۶. با اکولایزر ها دوست باشید!


با اینکه هرگز پیشنهاد میکنیم که ایرادات میکس را به مسترینگ موکول نکنید، اما میتوان در صورت نیاز، تغییرات مهم و حیاتی را با اکولایزر در مرحله مسترینگ انجام داد. مثلا اگر نیاز است که یک المان در میکس بالاتر بیاید و یا کمتر شنیده شود، میتوان آن را با یک باند اکولایزر ها دامنه محدود یه این مهم دست پیدا کرد. و همچنین میتوان با کمک اکولایزر در مسترینگ به خوبی به آن کاراکتر صدایی که مد نظرمان است برسیم.



۱۷. میتوانید صداها را به هم بچسبانید


به هم چسباندن موزیکها کمتر از گذشته محبوبیت دارد اما بعضی افراد تمایل دارند ترک های آلبوم را طوری باهم ترکیب کنند که در انتهای یکی دیگری بلافاصله و بدون مکث شروع شود. شما میتوانید در DAW خود با لایه بندی ترک ها، با استفاده از گزینه فید این کار را انجام دهید و یا با ابزاری مختص این کار مانند قسمت مونتاژِ Steinberg WaveLab که برای همین امر اختصاص یافته است این کار را انجام دهید.



۱۸. از دیتر استفاده کنیم یا نه؟!


جواب آن بسیار ساده است! اگر Bit Depth موزیک شما 32 یا 24 بوده و میخواهید آن را به 16 تبدیل کنید، بهتر است از دیتر استفاده کنید. دیتر یک نویز به صدا اضافه میکند که باعث میشود دیستورشن های دیجیتال موقع تبدیل به حداقل رسیده و افت کیفی زیادی در این عملیات ایجاد نشود. کارایی دیتر در تبدیل فرمت به فرمتی مانند MP3 کاملا حس میشود.



۱۹. تمام گزینه های پیش روی خود را بررسی کنید


بهتر است مسترینگ را با استفاده از پریست ها شروع کنید. البته نباید خود را به آنها محدود کنید. خصوصا به این که برچسب ژانرها میتواند همیشه خوب عمل نکند. مثلا ممکن است یک پریست موزیک راک کاملا روی موزیک راک شما خوب عمل نکند اما برای یک موزیک rnb دیگر شما خوب باشد و نتیجه مناسبی بدهد! بهترین کار این است که راه حل های را امتحان کنید تا ببینید کدام یک بهترین نتیجه را میدهد.



۲۰. به تصمیمات خود اعتماد کنید


اصلا عجیب و غیر معمول نیست که دوست دارید همواره در مسترینگ بیشتر و بیشتر شدت عمل به خرج داده و فیدری را زیادتر کنید، چون گویا اینگونه صدا بهتر به نظر میرسد!

در مرحله کمپرس کردن و لیمیت کردن، قبل از اینکه بیش از حد داینامیک را کم کرده و روح و زندگی موزیک را از آن بگیرید و آنالایزر ها به 0 دسیبل نزدیکتر شوند، بیشتر به صدا دقت کنید؛ اگر به اندازه کافی صدا بلند است، خب چه نیازی به اینکار داریم؟ کمی شدت عمل را کمتر کنید، ممکن است گاهی اینگونه بهتر باشد. و همچنین خوب است گاهی در مقابل وسوسه برای بیشتر لیمیت کردن موزیک بایستیم.